5 Şubat 2011 Cumartesi

Transgen çalışmaları



Transgen çalışmaları
Değerli Arkadaşlar ,
Biraz evvel bir tv kanalında bir bilim adamımızın katılmış olduğu "öteki gündem " programını izledim her nekadar son 20  25 dk sına yetişsemde bahsedilen konular gerçekten ilginç ve dikkat çekici.
adıyaman ünv. öğr. üyesi prof. haydar ( soy ismini hatırlayamadım ) 1985 te doktora tezini bu knou üzerine yapmış ve amerikada be bir kaç saygın dergide makaleleri yayınlanmış.
Transgen üzerine çalışmaları olan bir kişi. Yaptığı araştırmalarda soğuğa dayanıklı bir fare üretmiş bunu soğukta donmadan yaşayabilen bir balıktan aldığı geni fare uygulama suretiyle başarmış.
Bunlar yapılırken doğal olarak insan ile ilgili konularda giriyor işin içine
hastalıkların gen tedavileri , insan gen haritaları , insan fiziki yapısının bu teknoloji ile değiştirilebilmesi ( cücelik ,uzama vs .)
tabi buna girildiğinde sipariş üzerine bebek konusuda kaçınılmaz olur.
günümüzde özellikle bu çalışmaların kanser tedavileri üzerinde yoğunlaştığını ve özellikle  Çin in  bunu uyguladığı ve %10-15 civarında başarı sağladığını ifade etti.
Burada insan gen haritası ve bunun hastalıklar ve birçok şey üzerinde denenmesi  ile sigorta ve ilaç firmalarının işine gelmediği için bunu hayata geçirmek istemedikleri ancak arka planda bu konu ile ilgli çalışmalarının devam ettiği tahmin ediliyor.
Bu noktada yine işin içine etik ve ahlaki değerler giriyor. Hayvanlarda ve bitkilerde uygulanan ve daha dayanıklı ve saglıklı nesiller oluşturma şansı olan bu teknolojini insan üzerinde kullanılması bazı ülkelerde yasaklanması ve ahlaki olmaması gundem konusu oldu tabiki.
Sizce ileride bu teknoloji insanoğlu üzerinde denenicek mi yaygın ve yasal olarak ?
Eğer uygulanması serberst olursa ne gibi fayda ve tehlikeler bekliyor bizleri ?
Burada bilim adamımıza gelen sorulardan ömür uzatma ( biyolojik ) konusunda ise çarpıcı bir teori attı ortaya ! Gündem konusu olmamasına rağmen bilim adamımız , Amerika başkanlarının ömürlerinin normalden daha uzun olduğu teorisi kısa süreli dumurluğa yol açtı. ( acaba transgen teknolojisi bunların uzerinde kullanılıyo olablirmi iması vardı kanımca)
Benim için çok dikkat çekici bir durumdu. çünkü yine bu forumda amerikadaki yönetimin bir gizli örgüt yada ddv destkli olduğu ( doğru algıladı ve yorumladı isem ) bir plandan bahsedildi.
Acaba bu iki örneğin birbiri ile bağlantılı olması muhtemelmidir.?
Düşüncem ileriki zamanlarda bu trangen teknolojisi dünyanın önemli gündem konularında biri olacaktır. Özellikle etik ahlaki ve dini değer yargıları ile bir kısım bilim adamlarının bunu bilim adına ve insanlık adına yapılması gerektiğini savunmaları kaçınılmazdır diye düşünüyorum. bu konuda kutuplaşmalar olacaktır bence.
Burada mutant olarak adlandırılan insanların ortaya çıkacağı ihtimalide var  bence. Daha önceki bir araştırmamda Rusyanın bu konuda yoğun bir deneyler silsilesi yaptığı ve bu deneylerde kullanılan insanların çoğunun kırım türk leri ve yakın yerlerdeki türkler olduğu  yolunda idi bir kısım deneklerin bir şekilde kaçmayı başardıkları ve saklandıklarıda aldığım duyumlar arasında. ( gerçekliği sorgulanabilir tabiki )