5 Şubat 2011 Cumartesi

Robotların dedesi hayata döndü


1950’lerde, dönemin elektronik harikası olarak görülen Robot George yeniden sokakları arşınlıyor.

Oz Büyücüsü filminden çıkmış gibi görünebilir ama Robot George filmdeki teneke adamın bir replikası değil. 1950’lerde ilk kez İngiltere sokaklarında dolaşmaya başladığında tüm ülkenin ilgi odağı olmuştu.
Eski bir savaş pilotu olan Tony Sale, İngiltere’nin ilk insansı robotunu bir uçak enkazından topladığı paçalarla yapmıştı ve Robot George’un maliyeti 20 paundan ucuza gelmişti. Ev işlerinde yardımcı olması amacıyla yapılmış olsa da yürümek gibi bazı temel hareketler dışında çok da gelişmiş bir robot değildi.
Zamanının en ünlü robotlarından olan George daha fazla geliştirilmedi ve bir garajda tozlanmaya terk edildi. Bugün artık 79 yaşında bir emekli olan Tony Sale, kısa bir süre önce robotu yeniden hayata döndürdü. Bunun için de robotun biraz yağlanması ve pillerinin değiştirilmesi yeterli oldu.
Robot George bugün hala ev işlerine yardım edemiyor. Zamanında bilgisayar teknolojisi gelişmediği için bir hafızası da yok. Ancak 1.80 metre uzunluğundaki robotun yanında yürüyen yaratıcısının söylediği gibi bugün de insanların hayal gücünü harekete geçiriyor.