Keşfi büyük heyecan uyandıran 'ilk Dünya benzeri gezegen'in aslında var olmayabileceği iddia edildi.Keşfi ay başında açıklanan ve ilk ‘yaşanabilir’ gezegen olduğu tahmin edilen Gliese581g’nin aslında bir ‘serap’ olabileceği iddia edildi.
HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) teleskobuyla çalışan astronomlardan Francesco Pepe, Uluslararası Astronomi Birliği sempozyumunda yaptığı konuşmada, son elde ettikleri veriler arasında söz konusu gezegene ait izlere rastlamadıklarını belirtti.
Gliese581g’nin var olduğuna kanıt gösterilen kısıtlı sinyallerin ‘çok eksik’ olduğunu iddia eden Pepe, bunların tek başına gezegenin varlığını kanıtlayamayacağını savundu. Pepe, “ancak verilerin zayıf olması, gezegenin var olmadığını da göstermez” diye konuştu.
Pepe, keşfi yapan Amerikalı gökbilimci Steven Vogt'tan gezegene ilişkin ayrıntılı bilgi istediğini, ancak Vogt'un bu bilgileri ne kendisine ne de diğer bilimcilere vermediğini de sözlerine ekledi.
Amerikalı gökbilimciler, 29 Eylül’de, ilk kez yaşam koşullarının oluşması açısından mükemmel koşullara sahip bir gezegen keşfettiklerini açıklamıştı.
Güneş Sistemi’nin dışında keşfedilen ve Gliese 581g kod adı verilen gezegenin, yıldızına ne çok uzak ne de çok yakın olduğu, bu nedenle yaşam koşullarının oluşması için gereken sıcaklıklara belli bölgelerde sahip olabileceği, bu özellikleriyle Dünya ile benzerlik gösterdiği açıklanmıştı.
California Üniversitesi'nden Steven Vogt, Dünya'ya çok benzeyen bir gezegeni bu denli çabuk bulabilmiş olmalarının, evrende bu tür çok sayıda gezegenin bulunduğuna işaret ettiğini söylemişti.
KAYNAK: ntvmsnbc